Riješi dilemu: ERP vs. program za financije!

ERP sustav i program za financije i računovodstvo imaju svoje sličnosti, ali i ključne razlike u svrsi, opsegu funkcionalnosti i ciljevima. Odluka između njih ovisi o potrebama tvrtke, njezinoj veličini te željenom opsegu funkcionalnosti i integraciji unutar poslovnih procesa.

ERP sustav predstavlja integrirano upravljanje poslovnim procesima u stvarnom vremenu, dok se program za financije fokusira na bilježenje financijske aktivnosti unutar organizacije.

ERP obuhvaća širu paletu poslovnih funkcija, uključujući nabavu, proizvodnju, ljudske resurse, prodaju i logistiku. Svrha programa za financije je zabilježiti, kategorizirati, analizirati, sastaviti, tumačiti te zatim prikazati točne i ažurirane financijske podatke za svaku transakciju poslovanja.

Razlike ERP sustava i programa za financije i računovodstvo

  1. Funkcionalnosti

ERP sustav integrira i povezuje sve ključne funkcije organizacije, omogućujući cjelovito upravljanje.

Program za financije fokusira se isključivo na financijsko vođenje, uključujući knjigovodstvo, praćenje transakcija i izradu izvještaja.

  1. Ciljevi

ERP sustav poboljšava ukupno upravljanje poslovnim procesima i donošenje informiranih odluka na razini tvrtke.

Program za financije pruža alate za praćenje i upravljanje isključivo financijskim resursima.

  1. Modularnost

ERP sustav je kompleksan sustav izgrađen na modularnoj arhitekturi kako bi bio prilagodljiv specifičnim potrebama organizacije.

Program za financije je manje modularan jer pokriva proces financija. Proširenje funkcionalnosti su često ograničene jer u startu pokriva sve zadatke i aktivnosti.

  1. Veličina korisnika

ERP sustav se koristi u srednjim i velikim organizacijama.

Program za financije je pogodan (prema našem mišljenu i neophodan, op.a.) za organizacije svih veličina. Manje tvrtke su manje kompleksne pa se radi troškova i jednostavnijeg načina upravljanja češće odlučuju samo za implementaciju programa za upravljanje financijama.

  1. Trošak i implementacija

ERP sustav zahtijeva više resursa i vremena, a samim time rezultira i višim troškovima. Ali treba imati na umu da je vrijednost koju kupac dobiva ERP sustavom značajno veća!

Program za financije je manje složena implementacija, financijski prihvatljivija, posebno za manje organizacije.

ERP i Financije u Cloudu

Bez obzira jeste li se odlučili za ERP ili program za financije, vodite računa da Vaše rješenje bude u Cloudu! Cloud tehnologija je efikasniji i brži način poslovanja jer se softver i podaci nalaze na udaljenom serveru koji nije u vlasništvu tvrtke. On nudi iste funkcionalnosti kao i tradicionalni softver, ali razlika je u njegovoj lokaciji, mobilnosti i cijeni. S obzirom da se podaci nalaze u „oblaku“, nije potrebna instalacija programa na svako računalo korisnika. Za pristupanje podacima neophodan je internet. Troškovi Cloud-a su znatno niži, pogotovo inicijalni troškovi jer računalna oprema visokih performansi više nije potrebna kao ni kopije podataka, niti licenci za antivirusne programe. Kod cloud računovodstva se plaćaju mjesečni troškovi korištenja Cloud usluga pružatelju koji je dužan voditi brigu o svemu navedenom.

Faros ERP Financije i računovodstvo

Faros ERP nudi posebno prilagođeno rješenje za financije i računovodstvo u Cloudu i omogućava tvrtkama da efikasno upravljaju svojim financijskim resursima bez obzira na veličinu. Sadrži sve napredne funkcionalnosti potrebne za efikasno upravljanje financijama: ulazni i izlazni računi, ugovori, virmani i zbrojni nalozi, PDV prijava, izvodi, blagajna, obračun zateznih kamata, glavna knjiga, salda konti te omogućava slanje i primanje e-računa.

Pri odlučivanju između ERP sustava i programa za financije, važno je uzeti u obzir specifičnosti tvrtke. Faros ERP pruža prilagođena rješenja koja omogućuju efikasno upravljanje financijama, bez obzira na veličinu i potrebe organizacije.

Faros ERP digitalni potpis

Faros ERP online radionica s korisnicima

Vani je pakleno vruće, a mi smo dio radnog dana odlučili provesti u ugodnom društvu svojih korisnika. U suradnji s partnerskom tvrtkom Elektronički računi okupili

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.