Što je ERP sustav?

Prvi ERP sustavi pojavili su se 90-ih godina. ERP je skraćenica za Enterprise Resource Planning (planiranje resursa poduzeća). To je poslovni sustav dizajniran za učinkovito upravljanje, optimiziranje ključnih poslovnih procesa i korištenje resursa s ciljem uspješnog provođenja poslovnih operacija unutar organizacije.

Što je ERP i kako radi?

Planiranje resursa poduzeća (ERP) je proces koji tvrtke koriste za upravljanje i integraciju važnih dijelova svog poslovanja. ERP sustavi važni su tvrtkama jer im pomažu u implementaciji planiranja resursa integracijom svih procesa potrebnih za vođenje njihovih tvrtki u jedan sustav. ERP sustav također može integrirati planiranje, nabavu zaliha, prodaju, marketing, financije, ljudske resurse i još mnogo toga.

Izdvojeno o ERP sustavu

  • ERP softver može integrirati sve procese potrebne za vođenje tvrtke.
  • ERP rješenja su se razvijala tijekom godina, a većina ih je danas dostupna kao web aplikacije kojima korisnici mogu pristupiti na daljinu.
  • Neke prednosti ERP-a uključuju slobodan protok komunikacije između poslovnih područja, jedan izvor informacija i točno izvješćivanje o podacima u stvarnom vremenu.
  • ERP sustav može biti neučinkovit ako ga tvrtka ne implementira pažljivo.

Koje poslovne procese obuhvaća ERP?

Sustav planiranja resursa poduzeća je poveznica različitih poslovnih sustava unutar organizacije. Bez ERP-a, svaki odjel ima svoj sustav optimiziran za njegove specifične zadatke bez komunikacije s ostalim odjelima. Uz ERP svaki odjel i dalje ima svoj sustav, ali svim sustavima se može pristupiti putem jedne aplikacije s jednim sučeljem.

ERP omogućava različitim odjelima da lakše komuniciraju i dijele informacije s ostatkom tvrtke. Prikuplja informacije o aktivnostima i stanju različitih odjela, čineći te informacije dostupnim drugim dijelovima, gdje se mogu produktivno koristiti.

ERP korporaciji pomaže da postane samosvjesnija povezivanjem informacija o proizvodnji, financijama, distribuciji i ljudskim resursima. Budući da povezuje različite tehnologije koje koristi svaki dio poslovanja, ERP aplikacija može eliminirati skupe duple i nekompatibilne tehnologije. Proces često integrira obveze prema dobavljačima, sustave kontrole zaliha, sustave za praćenje narudžbi i baze podataka kupaca u jedan sustav.

Prednosti ERP sustava

Poduzeća koriste planiranje resursa poduzeća (ERP) iz različitih razloga, kao što su proširenje poslovanja, smanjenje troškova i poboljšanje poslovanja.

Integriranjem i automatizacijom poslovnih procesa eliminira se suvišnost, poboljšava komunikacija i produktivnost. Odjeli s međusobno povezanim procesima sada mogu sinkronizirati rad kako bi postigli brže i bolje rezultate.

Neke tvrtke imaju koristi od poboljšanog izvješćivanja o podacima u stvarnom vremenu iz jednog sustava. Točno i potpuno izvješćivanje pomaže tvrtkama u adekvatnom planiranju, proračunu, predviđanju i priopćavanju stanja poslovanja organizaciji i zainteresiranim stranama, poput dioničara.

ERP omogućava tvrtkama brzi pristup potrebnim informacijama za klijente, dobavljače i poslovne partnere, pridonoseći poboljšanom zadovoljstvu kupaca i zaposlenika, bržim stopama odgovora i povećanju stope protoka informacija. Povezani troškovi često se smanjuju kako tvrtka posluje učinkovitije.

Odjeli su sposobniji za suradnju i razmjenu znanja. Kao rezultat se javlja i poboljšanje produktivnosti i zadovoljstva zaposlenika jer zaposlenici bolje vide kako svaka funkcionalna skupina doprinosi misiji i viziji tvrtke. Također, eliminirani su ručni zadaci, što zaposlenicima omogućuje da se posvete strateškim pitanjima.

Primjer primjene FAROS ERP sustava u Gradskoj plinari Zagreb Opskrba

Desetak različitih sustava zamijenili smo FAROSOM u kojega smo prebacili sve podatke, povezali ga sa svim aplikacijama unutar tvrtke, prilagodili FAROS potrebama korisnika i jedinstvenom načinu poslovanja, povezali ga s vanjskim sustavima. To podrazumijeva mogućnost evidencije i analize svih relevantnih pokazatelja na jednom mjestu, brzo i jednostavno definiranje parametara za obračun i naplatu prirodnog plina i integraciju s ostalim poslovnim sustavima.

ERP u Cloud-u

Ponuda ERP-a evoluirala je tijekom godina od tradicionalnih modela softvera koji koriste fizičke klijentske poslužitelje u prostorima tvrtke do softvera temeljenog na Cloud-u koji nudi udaljeni pristup na webu.

Ključna točka u razvoju ERP-a bio je prelazak u Cloud što je tema našeg sljedećeg posta!

Izvor: investopedia.com

Faros ERP digitalni potpis

Faros ERP online radionica s korisnicima

Vani je pakleno vruće, a mi smo dio radnog dana odlučili provesti u ugodnom društvu svojih korisnika. U suradnji s partnerskom tvrtkom Elektronički računi okupili

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.