Na konferenciji prezentirani Faros ERP noviteti i fintech usluge Elektroničkih računa

U suradnji s tvrtkom Elektronički računi, Farosovci su pred punom kongresnom dvoranom hotela Bonavia održali mini konferenciju - Poslovni doručak: Faros 2023 i Fintech usluge. Sudeći po odazivu i broju pitanja, aktualne i zanimljive teme svim našim korisnicima, ali i svim osobama koje žive i posluju u RH pokazale su se punim pogotkom.

U pozdravnom govoru okupljenima, predsjednik uprave RIS software-a Mile Pavlić održao je zanimljivo izlaganje Faros – ERP iz druge galaksije. Objasnio je kako je tehnologija ušla u sve pore naših života te zašto je u suvremenom poslovanju postala ključnim segmentom za postizanje uspjeha. Danas ne postoji poslovna organizacija kako iz privatnog, tako iz javnog sektora koja uopće može poslovati bez podrške IT rješenja.

Kako se Faros ERP pripremio za uvođenje eura?

Mile Pavlić otvorio je Poslovni doručak Faros ERP 2023

Poseban naglasak stavljen je na predstojeću promjenu prelaska na euro. Goran Kreso kao direktor Faros ERP odjela prezentirao je što je do sada odrađeno i što nam tek predstoji te u kojim vremenskim okvirima. Kao što je našim korisnicima poznato, dvojni prikaz za sve relevantne obračune omogućen je i prije zakonskog roka te je naglasio kako je taj dio prošao prilično bezbolno.

Prema njegovim riječima iako nije bio vidljiv, odrađen je i velik posao vezan za organizaciju budućih podataka i podršku za rad u novoj valuti. Pri tom je Faros razmatrao nekoliko varijanti implementacije uz testiranje izvedivost u praksi.

Kao posebno važan izazov Goran Kreso istaknuo je izdvajanje sheme baze podataka za rad u euru. „Za korisnike na našoj infrastrukturi, odnosno onoj u podatkovnom centru u Frankfurtu, prvi dio ove tranzicije se provodi ovaj vikend, obavijest je već vidljiva u Farosu. Tada ćemo u produkcijskom okruženju kreirati novu shemu, kopirati sve podatke i podesiti daljnje automatsko kopiranje između kunske i eurske sheme. Drugi dio planiramo dva vikenda kasnije, a on se odnosi na konverziju svih vrijednosti u novoj shemi u euro prema fiksnom tečaju konverzije. Proces smo podijelili u dva koraka zato da bismo skratili vrijeme nedostupnosti sustava i smanjili rizik same tranzicije. U dva tjedna između pratit ćemo performanse vezano za kopiranje podataka i vršiti korekcije po potrebi. Za naše velike korisnike, isti proces će se provesti nešto kasnije, za neke već u studenom, a za neke početkom odnosno sredinom prosinca.“

Faros ERP - Goran Kreso

Tehnološke promjene u Farosu

  • Prošle godine Faros je dovršio prelazak na novu tehnološku platformu koja omogućuje rad u web okruženju, odnosno kroz internetski preglednik, a pritom je izgled aplikacije ostao gotovo nepromijenjen. Faros se sada može koristiti na bilo kojem uređaju i bilo kojem mjestu koji ima internetski preglednik. Dodatno, sada je moguća bolja integracija s drugim, vanjskim web sadržajima, kao i veća fleksibilnost po pitanju samog dizajna aplikacije.
  • Drugi također izuzetno važan korak bio je prelazak na Oracle cloud infrastrukturu.

Projekti koji predstoje u narednom razdoblju, a koji bi trebali osigurati da Faros kao ERP bude u korak s vremenom i da pruži veću dodatnu vrijednost korisnicima.

  • Prvi koncept odnosi se na poslovanje po principu ured bez papira, odnosno Paperless office. Većina u svom ERP-u koristi uslugu e-računa i za slanje i za zaprimanje računa kao već uhodan proces. Moj e-račun se kroz vrijeme u procesu elektroničke razmjene računa pokazao pouzdanim partnerom, ali sad se pokazuje kao izuzetno važan partner i u Farosovim planovima za budućnost po pitanju digitalnog kolanja dokumentacije u sve većem opsegu. To će ubrzati rad i smanjiti troškove.
  • Predstoji odobravanje, ali i kvalificirano potpisivanje dokumenata izravno u Farosu. Cilj je taj postupak još više pojednostaviti, omogućiti potpisivanje svih dokumenata koji su bitni i kroz samu aplikaciju, ali i za zaposlenike, kroz mobilnu aplikaciju ili bez da uopće moraju imati aplikaciju (izravno klikom na link u mailu).
  • Najavljen je i vizualni redizajn Farosa. Iako se sučelje trenutačne verzije i dalje pokazuje praktičnim, Farosovci smatraju da je vrijeme za osvježenje. Prelazak u web okruženje omogućit će primjenu modernih načela dizajna web aplikacija kako bi se korisnicima pružio atraktivan, funkcionalan i moderan proizvod. S projektom redizajna planira se započeti sljedeće godine, a vjerojatno će trajati i u 2024. godini. Promjene će se uvoditi postupno uz praćenje povratnih informacija korisnika.

Moj e-račun prezentirao nove fintech usluge

Ivan Tomljenović okupljenima je prezentirao nove ePlati usluge:  PIS i AIS koje grade i objedinjuju identitet svakog uspješnog poslovanja. Svijest o rješenjima koja poslovanje zahtjeva pokazuje proaktivnost i moć napredovanja, a plaćanje naloga izravno iz računovodstvenog programa i dohvaćanje izvoda u stvarnom vremenu objedinjeno u usluzi ePlati najvažniji je korak prema tome i atribut svakog suvremenog i uspješnog poslovanja.

Live prezentacija promjena, inovativnih usluga i funkcionalnosti

Atraktivnosti konferencije značajno je pridonijelo i to što su Farosovci su u „live“ produkcijskoj okolini pokazali zaokruženi poslovni proces kolanja jednog ulaznog računa od trenutka njegovog slanja kao e-računa, preko zaprimanja, odobravanja i likvidiranja uz kvalificirani elektronički potpis pa sve do izravnog iniciranja plaćanja unutar ERP-a.

Svoj doprinos realizaciji događanja dali su svi članovi Faros ERP tima: Damir Dorčić, Marin Rošić, Anamarija Lešković, Brankica Nikodić, Lucija Šömen Sirotnjak, Igor Šaina i Branimir Živković te voditeljica RIS-ovih financija Sanja Pavlić.

Faros ERP digitalni potpis

Faros ERP online radionica s korisnicima

Vani je pakleno vruće, a mi smo dio radnog dana odlučili provesti u ugodnom društvu svojih korisnika. U suradnji s partnerskom tvrtkom Elektronički računi okupili

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.