Koji su crveni datumi u mjesecu svake žene u računovodstvu?

Prva Večer za žene iz računovodstva je izvrsna inicijativa Women in Adria koju je Faros ERP od samog početka podržao. Znamo kolika je važnost i odgovornost brojnih žena u računovodstvu i financijama čiji vrijedan, naporan i kompleksan rad često ostaje neprimijećen. Međunarodni dan žena činio se idealnim i simboličnim trenutkom za okupljanje ovih snažnih i sposobnih žena. Sam događaj je izazvao veliki interes i mjesta u zagrebačkom hotelu Le Premier Boutique bila su rasprodana u rekordnom roku. U članku pročitajte kako smo proveli večer i do kojih smo zaključaka došli!

Računovodstvo je sektor u kojem općenito radi jako puno žena i one su te koje drže financije u tvrtkama svih veličina!  Sudionice su raspravljale kako još efikasnije upravljati poslovnim procesima, automatizirati protok i kolanje podataka, kako integrirati informacije, odjele, korisnike i poslovne procese.  Svaku tvrdnju  potkrijepile su konkretnim primjerima iz svojih bogatih računovodstvenih karijera. 

Posebno su pohvalile inicijativu Faros ERP-a i Women in Adria, vodeće poslovne mreže koja okuplja poduzetnice i menadžerice iz različitih sektora. A uz pohvalu su otkrile kako se uistinu rijetko spominju u javnom diskursu i kako se njihov doprinos često uzima zdravo za gotovo. „Jednom nas je tijekom pandemije spomenuo premijer, a sada drugi put Faros ERP i WIA“, objasnila je Mirela Relković, predsjednica Udruženja računovođa pri HGK.

Igor Palmić s uglednim financijašicama: M. Relković i A. Bušljeta

Crveni dani u kalendaru svake financijske stručnjakinje – puno ih je!

Večer je otvorio Igor Palmić zanimljivim i humorističnim predavanjem na temu suživota s ženom iz financija. Slikovitim primjerima u maniri Kishona, Igor je isječcima iz svakodnevnog obiteljskog života dao najbolji uvid u izazove i stres žena koje rade u računovodstvu, a koji utječu i na privatni život. Sve počinje obračunom plaća, oko 20. u mjesecu je PDV prijava, 30. u mjesecu se šalje izvještaj za upravu. To su oni dani označeni crvenom bojom u svakom kalendaru svih financijskih stručnjakinja. Nemojmo zaboraviti knjiženja, izvode konto kartice, fakturiranja…

Računovodstvo je desna ruka svih poslovnih odluka!

Financije su danas mobilne, digitalne, u “cloudu”, online, automatizirane i sigurne, istaknuo je Palmić. Trendovi u financijama se brzo mijenjaju, a svaki računovođa mora biti usklađen s promjenama i spreman odgovoriti na nove izazove. S time se složila i Mirela Relković dodavši kako je misija današnjeg računovodstva umreženost, sposobnost prilagodbe i brzina.

Mirela Relković, predsjednica udruženja računovođa pri HGK: "Ne bojim se za budućnost računovođa, oni će uvijek imati posla!"

Izazovi koji pogađaju sve sektore pogađaju i računovođe, prvenstveno je tu riječ o manjku kadrova i dolasku novih tehnologija. Zato je učenje novih vještina ključno, upozorila je poduzetnica. Okupljenim kolegicama poručila je kako one nisu tete u uredima, kako ih mnogi doživljavaju, već su itekako važan dio svakog poduzeća. Sanja Vrlaj, kao stručnjakinja za poslovni menadžment, na panelu je poslala snažnu poruku da je računovodstvo desna ruka poslovnim odlukama koje donose menadžeri u drugim odjelima.

Faros ERP predstavnici u dobrom raspoloženju I. Palmić, B. Nikodić i A. Lešković

Poslovni softver je prilika i nositelj poslovanja

Zanimljivu priču podijelila je Helena Budiša čiji poduzetnički put u računovodstvu nije bio nimalo lak. Ona je iskoristila tehnologiju kako bi svojem poduzeću dala ključnu konkurentsku prednost. U vrijeme pandemije, upravo zahvaljujući poslovnom sustavu u oblaku, omogućila je nesmetanu komunikaciju sa svojim klijentima koji su joj, unatoč nemogućnosti viđanja, dostavljali dokumentaciju na vrijeme. Istaknula je kako, unatoč tome, nisu svi bili oduševljeni te su neki odustali od takvog poslovanja, ali bez obzira na to, napredak je neizbježan i oni koji žele opstati moraju se prilagođavati i pratiti ga.

Tipična računovotkinja mora posjedovati i hard i soft vještine

Prema mišljenju Sanje Vrlaj, uspješna računovotkinja mora biti „uredna“, analitična i strpljiva. Osim „tvrdih znanja“, jako su bitne i „mekane vještine“, pogotovo to vrijedi za one koji vode vlastiti posao i tim. Istaknula je da zato svi moraju ulagati u sebe i kontinuirano se educirati, što je dostupnije nego ikad prije.

To je potvrdila i Anela Bušljeta, poduzetnica i dopredsjednica Udruženja računovođa pri HGK koje okuplja članice registrirane za obavljanje računovodstvene djelatnosti. Glavni su ciljevi rada Udruženja unapređenje računovodstvene struke sinergijom svih sudionika te suradnja s nadležnim institucijama u unapređenju propisa, s naglaskom na uključivanje struke zadužene za provedbu predmetnih propisa. Udruženje je bilo angažirano prilikom donošenja Zakona o obračunu plaće

Na panel raspravi Faros ERP boje branio je Hari Zamlić

Umjetna inteligencija ne može zamijeniti ljude 

‘Blaženi među ženama’ na panelu je bio Hari Zamlić kao predstavnik FAROS ERP-a. “Mi smo orijentirani na suradnju i partnerstvo s klijentima, a ne na jednokratnu kupnju proizvoda koja isključuje kasnije međusobne doticaje. Kod nas se ne kupuje proizvod, nego dobijete suživot”, naglasio je Zamlić. Također, objasnio je i razliku između automatizacije i umjetne inteligencije, a Varlaj je panel zaključila s jasnom porukom kako je u svakom je poslu ključan odnos, a to pružaju ljudi i to umjetna inteligencija nikada ne može zamijeniti!

 

Foto: Domagoj Bregant

FAROS osigurava efikasnije upravljanje poslovnim procesima, automatizira protok i kolanje podataka, povezuje podatke, odjele, korisnike i poslovne procese. Svaki događaj bilježi se na mjestu gdje je nastao, a podaci "putuju" sustavom sukladno podešenim procedurama. Korisnicima pruža cjelovitu sliku poslovanja u stvarnom vremenu.

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Naučite kako pripremiti siguran i uspješan prijenos podataka u ERP!

Učinkovita migracija podatka u ERP sustav

Migriranje podataka sastavni je dio Faros ERP poslovanja. Uspješno smo izvršili stotine projekata od manjih do zahtjevnih i kompleksnih velikih tvrtki. Pročitajte naša iskustva i

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.