Sve što trebate znati prije implementacije ERP-a u Cloud-u

Odluka o zamjeni lokalnog ERP sustava novim u Cloudu nije nimalo jednostavna i ne donosi se preko noći. To je velika promjena za cjelokupno poslovanje tvrtke. Unatoč tomu što sve više tvrtki radi u Cloud-u, mnogi su još uvijek skeptični i novoj ideji pristupaju s dozom opreza.

Na jednom od proteklih događanja predstavnica velike tvrtke zatražila je naše stručno objašnjenje Cloud-a. Kao i mnoge najviše su je zabrinjavale dvije stvari: sigurnost podataka s obzirom na to da više neće biti fizički smješteni u tvrtki te sigurnost mrežnog pristupa sustavu i komunikacije putem Interneta. Od ostalih najčešćih strahova možemo izdvojiti: mogućnost prevelikih troškova, probijanje zadanih rokova, rizik od gubitka problema prilikom prebacivanja podataka iz starog u novi sustav, smanjenje radnih mjesta i otpor zaposlenika novom sustavu.

Do sada smo odradili nekoliko stotina implementacija u tvrtkama različitih profila i susreli se s više različitih problema, nego što ih možete zamisliti. S obzirom na to da je Cloud neizbježna budućnost poslovanja, želimo podijeliti s Vama činjenice koje trebate znati o Cloud-u prije nego se odlučite za implementaciju.

Kako izbjeći probleme u implementaciji ERP-a u Cloudu

  • Ako Vam netko kaže da će sve biti bez ikakvog problema, zahvalite se i pobjegnite glavom bez obzira!

Uvijek postoji neki problem. Provider Vašeg novog ERP-a u Cloudu mora biti spreman na njih i računati s njima, mora Vas upozoriti na njih jer će ih onda biti sposoban i riješiti ih.

  • Razmišljajte o svojem poslovanju i kako ga što efikasnije transformirati!

Implementacija ERP sustava nije samo tehnološki projekt, nego kompleksno unapređenje poslovanja u cjelosti. ERP sustav ne eliminira uvijek neučinkovitosti unutar poslovanja. Tvrtka mora preispitati način na koji je organizirana, inače će završiti s nekompatibilnom tehnologijom. Posvetite se svojim potrebama, a ERP neka bude najbolja digitalna podrška.

  • Budite sigurni da Vaš novi provider zna što radi! Provjerite o njemu sve što možete!

Zamislite da Vaš novi provider propadne usred implementacije ili neposredno nakon nje. E, to bi bio fijasko! Provjerite financijsko stanje, pregledajte reference, kompetencije tima, web je ogledalo odnosa prema kupcima, kontaktirajte korisnike putem društvenih mreža, e-maila, telefona… Posebnu pažnju obratite na certifikate!

  • Konzultirajte se s IT stručnjacima!

Vaš novi provider mora imati kvalitetnu IT infrastrukturu, plan ažuriranja i održavanja. Tehnologija mora zadovoljavati standarde i međunarodne norme o procedurama. Najvažnija norma za sigurnost procesa je ISO 27000.

  • Vaš provider sigurno bolje štiti Vaše podatke nego Vi!

Nemojte se brinuti oko svojih podataka ako se novog providera procijenili pouzdanim. Njegova obveza prema klijentu je zaštita podataka i vjerujte da sve ozbiljne IT tvrtke podatke štite bolje nego Vi! Da provider izgubi podatke, bio bi to njegov kraj. Zato se IT tvrtke itekako brinu za podatke u svojem Data centru, primjenjuju najstrože sigurnosne sustave koje biste si Vi teško mogli priuštiti.

  • Uključite svoje zaposlenike od početka!

Vaši zaposlenici će najviše raditi i koristiti novi sustav zato trebaju od početka biti uključeni u proces implementacije. Upoznajte ih s novim providerom i dajte im priliku da postavljaju pitanja. Tako će uspostaviti komunikaciju i lakše se prilagoditi novim načinima rada.

  • Budite sigurni u ono što želite od novog ERP-a!

Definirajte ciljeve i očekivane rezultate. Što preciznije definirajte opseg projekta. Na taj način provider ERP-a u Cloudu moći će Vam ponuditi rješenje kakvo Vam je potrebno. Precizno definiran projekt spriječit pojavljivanje manjih projekata i troškove će držati od kontrolom.

  • Budite otvoreni prema novim tehnologijama!

Računalstvo u oblaku je model koji sukladno zahtjevu korisniku putem mreže omogućava dostupan i pouzdan pristup skupu računalnih resursa koji se mogu konfigurirati (mreže, serveri, pohrana, aplikacije i usluge). Nabava rješenja u Cloudu ili otkazivanje odvija se brzo uz minimalni napor upravljanja i interakciju s pružatelje usluge.

Za više pitanja i informacija kontaktirajte nas bez obveze! 

Provjerite je li Vaša tvrtka zrela za novi ERP sustav!

Program za računovodstvo

Kako ERP sustav transformira računovodstvo i financije?

Tehnološki napredak transformirao je računovodstvo. Korištenje računovodstvenih programa, programa za upravljanje financijama, umjetne inteligencije i blockchain tehnologije mijenja način na koji se bilježe i analiziraju

Računovodstvo i financije ERP

Računovodstvo i financije su Rockstar poslovnog svijeta

Kada bi se tvrtka promatrala kroz prizmu glazbene industrije, odjel financija i računovodstva bio bi definitivno Rosckstar! Financijski izvještaji omogućuju menadžmentu procjene profitabilnosti, likvidnosti, solventnosti

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.