Sve o Cloud ERP-u i prednostima Cloud computinga

Koncept „Cloud computing“ (računalstvo u oblaku) pojavio se krajem 90-ih i donio je revoluciju u načinu poslovanja. Već tada je bilo jasno da nije riječ o inovativnom ili trendovskom rješenju, nego o novom poslovnom modelu. Koristi ga sve više poslovnih organizacija jer im omogućava povoljno i brzo korištenje različitih digitalnih alata.

FAROS je bio jedan od prvih ERP sustava koji je na domaćem tržištu bio dostupan kao SaaS u Cloudu. Bilo je to 2007. godine, tri godina prije nego je Microsoft s Microsoft Azure krenuo u pohod na Cloud!

ERP u Cloud-u

Gartner Clud Computing definira kao stil računalstva koji kompleksne i skalabilne mogućnosti IT-a pruža kao uslugu za više krajnjih korisnika i pritom koristi Internet tehnologije. Najopsežniju definiciju dao je NIST Information Technology Laboratory koji Cloud definira kao model za plaćanje po upotrebi. Računalstvo u oblaku je model koji sukladno zahtjevu korisniku putem mreže omogućava dostupan i pouzdan pristup skupu računalnih resursa koji se mogu konfigurirati (mreže, serveri, pohrana, aplikacije i usluge). Nabava rješenja u Cloudu ili otkazivanje odvija se brzo uz minimalni napor upravljanja i interakciju s pružateljem usluge.

 

Četiri ključne prednosti ERP sustava u Cloud-u

Štedi vrijeme i novac

ERP u Cloud-u nalazi na serverima pružatelja usluge. Samim time ne zahtijeva nabavu skupe opreme i infrastrukture. To je posebno povoljno za mala i srednja poduzeća kojima je ulaganje u infrastrukturu značajna stavka troškova. Softveri u Cloud-u brzo se instaliraju na radne stanice zaposlenika uz uslugu edukacije korisnika! Održavanje sustava uz licence za Oracle, antivirusne programi i tehničke probleme odgovornost su ERP pružatelja usluge. Također, tvrtke ne trebaju imati zaposlenike sa specifičnim znanjima o sistem administraciji što rješava problem nedostatka kadrova i troškova plaća.

Pristup uvijek i svuda

Korisnici ERP-u u Cloudu pristupaju s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. Vrijednost ove mogućnosti posebno je došla do izražaja u vrijeme pandemije virusa COVID 19. Poslovni sustavi u Cloud-u nude poboljšanu fleksibilnost, pristupačnost i jednostavnu integraciju s ostalim poslovnim sustavima unutar organizacije koja je neophodna za podršku dinamičkim poslovnim modelima i različitim zahtjevima.  Omogućava istovremeni rad u sustavu i dijeljenje podataka u stvarnom vremenu svim zaposlenicima bez obzira na mjesto rada. Tu se primjerice izdvajaju zaštitarske tvrtke.

Sigurnost podataka

Nažalost, znamo mnogo tvrtki koje su nepovratno izgubile svoje podatke jer ih nisu znale čuvati. Štete su bile ogromne. Dovoljan je bio trenutak nepažnje, lijepo upakiran sofisticirani novi virus u e-mailu ili nepažljiv djelatnik. Sigurnost podataka u Cloud-u je neusporedivo bolja nego na osobnim računalima ili lokalnim serverima! Pružatelji usluge ERP sustava koriste sve dostupne mehanizme i procedure kako bi zaštitili podatke svojih klijenata.  Osim redovitih kopija, obvezna je i izdvojena sigurna lokacija DISASTER RECOVERY za čuvanje podataka u slučaju katastrofe.

Bolje performanse

ERP sustavi u Cloud-u omogućuju brzu implementaciju prilagođenih funkcionalnosti prema posebnim zahtjevima. Kompatibilni su i lako se integriraju s tehnologijama novog doba, poslužiteljima i sustavima. Pojednostavljuju performanse u svim ključnim područjima poslovanja, uključujući učinkovito planiranje i raspodjelu resursa. Nadogradnje se automatski ažuriraju na Cloudu, održavajući sustav ažuriranim. S Cloudom, tvrtke kupuju točno ono što joj treba. Razvojem poslovanja,  ERP se proširuje modulima, korisnicima i funkcionalnostima.

Tradicionalni ERP

 • Lokalni ERP softver (On Permise) instalira se na serverima tvrtke koji se nalaze u njezinim prostorijama.
 • Njime upravlja IT odjel tvrtke.
 • Može se razviti interno ili kupiti od IT tvrtki specijaliziranih za razvoj rješenja po narudžbi.
 • Kupuje se cjelovito rješenje.
 • Implementacija je dugotrajna i skupa.
 • Tvrtke koje koriste lokalni ERP imaju dodatne troškove za održavanje, rješavanje problema, dodatni softver, ažuriranja i prilagodbe.
 • Nadogradnje i ažuriranja dodatno se naplaćuju i zahtijevaju više vremena za implementaciju.

ERP u Cloud-u

 • ERP u Cloud-u nalazi na serverima IT tvrtke koja pruža uslugu.
 • O njemu brine IT tvrtka.
 • Specijalizirane IT tvrtke daju u najam licence sukladno potrebama tvrtke.
 • Najme se samo oni dijelovi sustava koji su potrebni.
 • Implementacija je brza, jednostavna i povoljna.
 • Dobavljač je odgovoran za pohranu podataka, poslužitelje, infrastrukturu fizičkog podatkovnog centra i instaliranje sigurnosnih ažuriranja i nadogradnji značajki.
 • Brzo, jednostavno i lako se otvaraju novi ili zatvaraju stari korisnici, dodaju ovlasti i implementiraju nove funkcije. 

Rizici ERP-a u Cloudu

 1. Ovisnost o internetskoj vezi i telekomunikacijskoj infrastrukturi. Ovo se može promatrati kao hipotetski rizik jer se većina današnjeg poslovanja odvija putem interneta. Ako tvrtka nema internetsku vezu neće moći preuzeti internet bankarstvo, predati razne obrasce i PDV prijavu, izvršiti fiskalizaciju. Najmanji problem bit će nedostupnost ERP-a.
 2. Podaci se nalaze kod “nekog drugog”. Zato treba imati pouzdanog providera s koji posjeduje sigurnosne certifikate i inzistirati na kriptiranoj komunikaciji.
 3. Iako je tehnološki napredak svakim danom sve veći, zakoni i propisi ne donose se istim tempom. Neke zemlje ograničene su po pitanju korištenja usluge ERP -a u Cloudu. Na primjer, zakon u Švicarskoj trenutačno nalaže da svi podaci moraju ostati u zemlji. Općenito, nedostaje povjerenje u dokumente koji se pohranjuju u Cloud, a neke vlade dovode u pitanje njegovu sigurnost.
 4. Nedostatak kontrole nad procesima i ovisnost o razini stručnosti tima koji stoji iza ERP-a u Cloud-u.

Tržište ERP-a u Cloudu će još rasti

 Aberdeen grupa provela je istraživanje koje pokazuje kako je u još 2009. godini 80 posto srednjih tvrtki preferiralo ERP u svojim prostorijama, ali to se drastično promijenilo oko 2014. godine.

SMB Group, analitička tvrtka specijalizirana za mala i srednja poduzeća, objavila je izvješće na temu „Povezivanje poslovno-tehnološke izvedbe za mala i srednja poduzeća“, a njihov zaključak je sljedeći:

Od 2010. godine usvajanje cloud computinga u porastu je u prostoru malih i srednjih poduzeća, a sve više i više tvrtki vidi ga kao najisplativiji, fleksibilniji i najbrži način za implementaciju i podršku svoje IT infrastrukture i poslovnih aplikacija bez potrebe za značajna kapitalna ulaganja i povećanje osoblja.

MarketsandMarkets predviđa da će veličina globalnog tržišta računalstva u oblaku porasti s 445,3 milijarde USD u 2021. na 947,3 milijarde USD do 2026. Usvajanje tehnologije u oblaku povećat će se u sektorima u kojima inicijativa WFH pomaže u održavanju poslovnih funkcija poduzeća.

Prelazak na euro

Prelazak na euro u Farosu

Vlada je 21. srpnja 2022. godine donijela konačnu odluku o ulasku o eurozonu. Euro će u Hrvatskoj postati službena valuta od 1. 1. 2023., a

Konferencija E_BIZ

Farosovci na konferenciji E_BIZ

Što poduzimamo vezano za prelazak na euro? Pratimo razvoj događanja i zakonodavne okvire, sudjelujemo na radionicama i predavanjima, analiziramo i planiramo potrebne izmjene, razgovaramo s

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.