Računovodstvo i financije su Rockstar poslovnog svijeta

Kada bi se tvrtka promatrala kroz prizmu glazbene industrije, odjel financija i računovodstva bio bi definitivno Rosckstar!

Financijski izvještaji omogućuju menadžmentu procjene profitabilnosti, likvidnosti, solventnosti i drugih relevantnih pokazatelja. Uvid u navedene podatke, analize troškova, prihoda, ulaganja i drugih financijskih pokazatelja pomažu u menadžmentu u planiranju i strateškom vođenju tvrtke. Ista je dokumentacija presudna za procjenu rizika povezanih s novim ulaganjima ili dobivanjem kredita.

Računovodstvo i financije prate relevantne zakone i propise u vezi s financijama i porezima i brinu da tvrtke ne zapadnu u pravne probleme i izbjegnu kazne. Njihova uloga je ogromna u optimizaciji poreza, pronalaženju zakonitih načina smanjenja poreznih obveza i iskorištavanju poreznih olakšica!

Računovodstvo i financije su jedna od najstarijih profesija

Upravljanje financijama je jedna od najdugovječnijih struka. Na području Mezopotamije i drevnog Egipta pronađeni su zapisi o izgradnji hramova, građevinske evidencije i javni računi. Sačuvani su u obliku primitivnih ureza na drveću, oznakama na glinenim tablicama ili kao čvorići  na konopcima, koji svjedoče o računovodstvenoj praksi prije nekoliko tisuća godina. Najstariji zapis o računovodstvu star je oko 5000 godina, pisan je sumerskim klinastim pismom i glasi ovako:  “Tijekom 37 mjeseci primljeno je ukupno 29.086 mjera ječma.“ O računovodstvenoj praksi svjedoče primitivni urezi na drveću, oznake na glinenim tablicama, čvorići na konopcima, itd.

Računovodstveni zapisi na glinenim pločicama, Ilustracija preuzeta s Freepik
Računovodstveni zapisi na glinenim pločicama, Ilustracija preuzeta s Freepik

Suvremeni zahtjevi za profesiju računovođe oblikovali su se u 18. stoljeću. Naziv profesije njemačkog je podrijetla i u prijevodu znači “vlasnik knjige”.

Računovodstvo je u 20. stoljeću postala prestižna profesija, kada su čelnici velikih poduzeća te stručnjake vidjeli kao svoje glavne pomoćnike.

Računovođe su srušile slavnog Al Caponea!

S obzirom na utjecaj, važnost i starost računovodstva kao profesije, neminovno je da postoje mnoge zanimljivosti. Faros ERP izdvojio je najzanimljivije.

 • Prototip suvremenog Ministarstva financija stvoren je 1654.
 • Moderni naziv struke pojavio se u klasifikatoru 1710. godine, kada je razvijen profesiogram za zaposlenike porezne službe. 1732. trgovac Timmerman postao je prvi računovođa u Sankt Petersburgu.
 • Prvi metodološki priručnik za vođenje računovodstva u poduzeću objavljen je 1783.
 • 1888. počinje izlaziti časopis “Finance”.
 • Prva međunarodna računovodstvena organizacija bila je International Federation of Accountants (IFAC). IFAC je osnovan 1977. godine i predstavlja globalnu federaciju računovodstvenih tijela. Ova organizacija ima za cilj promicanje visokih standarda u računovodstvu, reviziji, etici i profesionalnom ponašanju diljem svijeta.
Al Capone, fotografija preuzeta s Free SVG
Al Capone, fotografija preuzeta s Free SVG
 • Računovodstvo se smatra ženskim zanimanjem, prema nekim istraživanjima čak 80% računovođa su žene.
 • Računovođe su srušile Al Caponea! Nakon što je izbjegao niz drugih optužbi, „Big Al“ je napokon otišao u zatvor zbog utaje poreza, zahvaljujući neumornim računovođama FBI-a.
 • Navodno 2000 računovođa rade za FBI pomažući u rješavanju kaznenih djela gospodarske prirode bave se forenzičkim računovodstvom, istraživačkim računovodstvom i revizijom.
 • Računovođe upravljaju glasovanjem za Oscara! Akademija filmske umjetnosti zapošljava certificirane računovođe iz tvrtke Pricewaterhpuse (PwC) za brojanje glasova i sastavljanje listića za Oscare te proglašenje pobjednika. Argument je: računovođe su idealne za ovaj zadatak zbog svoje objektivnosti i temeljitosti.
 • Računovođa je izmislio žvakaću gumu! Računovođa Walter Diemer radio je u tvornici žvakaćih guma Fleer i u slobodno vrijeme je eksperimentirao s receptima gume. Modernu formulu za žvakaću gumu izumio je 1926. godine i prvi ju je komercijalno plasirao na tržište.
 • Mnogi poznati kreativci karijere su započeli u računovodstvu: Mick Jaggera iz Rolling Stonesa, komičar Eddie Izzard, autor trilera John Grisham, saksofonist Kenny G, glumica Sharon Stone, komičar Bob Newhart i mnogi drugi.

Tajna dobrog računovođe: brojevi, analiza i efikasan ERP

Za iznimnog računovođu presudno je surađivanje lijeve i desne strane mozga! Iako računovodstvo uključuje ozbiljne matematičke vještine, izvrsnog računovođu čini sinergija sa sposobnosti kreativnog analiziranja i rješavanja složenih problema.

Još kada se tomu pridoda pouzdana digitalna podrška u vidu ERP sustava, slobodni smo zaključiti da računovođe postaju virtuozi.

Faros ERP je specijalizirano rješenje za računovodstvo i upravljanje financijama! Provjerite Faros ERP ritam uspjeha!

Faros ERP digitalni potpis

Faros ERP online radionica s korisnicima

Vani je pakleno vruće, a mi smo dio radnog dana odlučili provesti u ugodnom društvu svojih korisnika. U suradnji s partnerskom tvrtkom Elektronički računi okupili

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.