Međunarodni dan računovođa

Računovodstveni stručnjaci najvažnija su karika svake tvrtke, 10. studeni posvećen je svima koji se bave računovodstvom, knjigovodstvom i financijama!

Dani posvećeni računovođama podsjete nas svake godine na stručnjake bez kojih je teško zamisliti rad bilo koje tvrtke. To je ujedno i prilika da se prizna veliki posao koji računovođe rade kako bi tvrtke napredovale, podržale gospodarstvo i ekonomiju te pomogle ljudima da se snađu u složenosti financija. Njihov posao često je je nevidljiv, ali njihov je rad od iznimne važnosti za tvrtku za svih. Velik broj korisnika Faros ERP sustava koristi module za financije, računovodstvo i obračun plaća zato smo ovaj blog posvetili Faros ERP računovođama, ali i svima onima koji obavljaju taj zahtijevan posao!

Međunarodni dan računovođa

Međunarodni dan računovođa slavi se 10. studenoga i posvećen je pojavi prve tiskane knjige Luce Paciolija. Ovaj slavni talijanski matematičar koji je navodno instrukcije iz matematike držao i Leonardu Da Vinciju, na ovaj datum 1494. objavio svoju knjigu Suma de Arithmetica, Geometria, Proprtioni et Proportionalitia (“Zbroj aritmetike, geometrije, omjera i proporcija”). U knjizi između ostalog, piše o principima računovodstva i metodu dvojnog knjigovodstva, te opisuje korištenje knjigovodstvenih registara i registraciju dnevnika naloga. To se smatra početkom formiranja profesije računovođa u cijelom svijetu,  Paciolija se često naziva „ocem modernog računovodstva“.

Ovaj praznik ustanovili su Ujedinjeni narodi na preporuku UNESCO-a. Iako nije utvrđen na zakonodavnoj razini i ne nalazi se u službenom kalendaru blagdana i praznika, uvijek se može obilježiti makar i osmjehom.

Računovođe se slave u svim zemljama svijeta, u Hrvatskoj 26. listopada

Dovoljno je provesti kratko istraživanje bespuća interneta da bi se donio zaključak kako se računovođe slave u svim zemljama diljem svijeta. Možda je zanimljiva činjenica da se u Rusiji tijekom studenoga slave čak tri dana posvećena računovođama, a u obilježavanja su uključene obrazovne ustanove, državne institucije i mediji.

Dan računovođa i financijskih djelatnika u Republici Hrvatskoj obilježava se 21. listopada. Tog datuma je 1954. godine doneseno Rješenje kojim se odobrava osnivanje i rad Društva knjigovođa Hrvatske.

Zašto je super biti računovođa?

  • U životu računovođe nikada nije dosadno!
  • Računovodstveni stručnjaci koristeći Faros ERP rješenje mogu raditi posao s bilo kojeg mjesta!
  • Računovodstvo je vitalni dio svakog poslovanja, što čini rad računovođa izuzetno traženim. To znači da je ovo zanimanje često stabilno i nudi priliku za zapošljavanje.
  • Unutar područja računovodstva postoji mnogo različitih specijalizacija i karijernih putova. Možete se baviti financijskim računovodstvom, revizijom, poreznim savjetovanjem ili internim računovodstvom.
  • Računovođe su ključni savjetnici za poslovne odluke. Njihova analiza financijskih podataka omogućuje bolje upravljanje novcem, planiranje poslovnih strategija i procjenu rizika.
  • Računovođe često imaju mogućnost raditi kao nezavisni konzultanti ili pokrenuti vlastitu računovodstvenu agenciju, pružajući usluge različitim klijentima.
  • Računovodstvo se kontinuirano razvija, a stalna potreba za praćenjem zakonskih i tehnoloških promjena znači da uvijek postoji prilika za učenje novih vještina i napredovanje.
  • Računovođe nisu ograničene samo na određenu industriju. Mogu raditi u raznim sektorima – od javnog sektora do privatnih tvrtki, neprofitnih organizacija i sve do financijskog sektora.
  • U računovodstvu postoji puno mogućnosti za napredovanje, bilo putem stjecanja dodatnih kvalifikacija, preuzimanjem viših odgovornosti ili prelaskom na više pozicije unutar tvrtke.

Faros za financije i računovodstvo

Ponosni smo što svojim Faros ERP modulima specijaliziranim za poslove financija, računovodstva i   obračuna plaća pojednostavljujemo i olakšavamo svakodnevne obveze računovodstvenih i financijskih stručnjaka.

Jesu li vaši računi u pravim rukama ? Provjerite Faros ERP i uvjerite se u najviše standarde!

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.