Kada i zašto zamijeniti ERP sustav?

Onog trenutka kada se ovo zapitat i čim se počnete preispitivati je li ERP koji trenutačno koristite dovoljno dobar za vašu tvrtku, znači da nešto ne valja. Započnite s potragom za novim sustavom! Iskoristite bespovratna sredstva iz mjere Vaučeri za digitalizaciju poslovanja i pripremite svoju digitalnu budućnost s Faros ERP sustavom!

U današnjem poslovnom svijetu, pravovremena nadogradnja ili promjena ERP (Enterprise Resource Planning) sustava ključna je za uspješno poslovanje. Kako tehnologija napreduje i poslovne potrebe evoluiraju, važno je prepoznati kada je pravo vrijeme za implementaciju novog ERP sustava.

10 razloga za promjenu ERP sustava prema iskustvu Faros ERP korisnika

  1. Neusklađenost s poslovnim potrebama

Ovose događa kada tvrtka raste ili se mijenja, a trenutni ERP sustav ne može podržati te promjene. Primjerice, širite se na međunarodna tržišta, a vaš trenutni sustav nije prilagođen višejezičnosti ili međunarodnim valutama.

  1. Previše toga radite ručno, a svakodnevne aktivnosti nisu automatizirane

Primjećujete da vaši zaposlenici provode previše vremena na ručnom unosu podataka ili ispravljanju pogrešaka u sustavu? To ukazuje na potrebu za novim ERP sustavom! Potražite ERP sustav koji automatizira poslovne procese, smanjuje vrijeme potrebno za obavljanje zadataka i povećava ukupnu učinkovitost. Neefikasni procesi zvone na promjenu.

  1. Imate mnogo nepovezanih sustava

Integracija različitih dijelova organizacije i dijeljenje podataka ključni su za donošenje informiranih odluka. Ako vaš trenutni ERP sustav ne omogućuje integraciju s drugim važnim sustavima poput CRM (Customer Relationship Management) ili SCM (Supply Chain Management), to može ometati vaše poslovanje. Nedostatak integracije rezultira nepotpunim informacijama, nesinkroniziranim procesima i smanjenom produktivnošću. Pročitajte kako je FAROS uspješno zamijenio nekoliko rješenja u ViK-u Rijeka.

  1. Vaš ERP je na zastarjeloj tehnologiji

ERP sustavi se stalno razvijaju. Ako koristite zastarjelu verziju ERP-a koja nije ažurirana već duže vrijeme, propuštate brojne prednosti i mogućnosti koje novi sustavi pružaju. Moderni ERP sustavi obuhvaćaju napredne analitičke alate, mobilne aplikacije, umjetnu inteligenciju i automatizaciju procesa. Moderni ERP sustavi poput FAROS-a imaju sučelja sa značajno poboljšanim elementima za korisničko iskustvo. Njihova karakteristika je intuitivnost te omogućavaju korisnicima jednostavno, lako i brzo korištenje.

  1. Ne možete ERP-u pristupiti s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme

Ako svojem ERP sustavu ne možete pristupiti s bilo kojeg računala, odmah krenite u potragu za novim rješenjem. Sustavi poput FAROS-a omogućuju pristup cjelovitom poslovnom rješenju putem web-a bez obzira na lokaciju i računalo. Pritom stavljaju korisničko iskustvo na prvo mjesto. ERP sustavi u Cloud-u jednostavno se integriraju u postojeće procese vašeg poslovanja.

  1. Vaš ERP ovisi o jednoj ili dvjema osobi

Stariji ERP sustavi, osobito oni koji su razvijeni unutar tvrtke, obično se oslanjaju na znanje jedne ili dviju osoba. Ovi ljudi poznaju sustav iznutra, ali što ako odluče promijeniti radno mjesto? To bi moglo predstavljati veliku prijetnju vašem poslovanju. Odaberite novi ERP sustav kojim će svi zaposlenici lakše upravljati kako biste bili sigurni da će uvijek postojati netko tko može održavati sustav.

  1. Morate obaviti dva ili više poziva da biste saznali informacije

Ako se Vaši zaposlenici žale da im je teško raditi u postojećem EPR-u ili čekaju da im IT dostavi potrebne izvještaje, to je glavni znak da je sustav potrebno ažurirati ili zamijeniti. Smetnje u radu djeluju frustrirajuće, uzrokuju pogreške, zaposlenici počinju raditi izvan softvera, a učinkovitost se smanjuje.

  1. Zakonske izmjene nisu spremne na vrijeme

Izmjene zakona i propisa su naša svakodnevica. ERP u Cloud-u omogućava brzo i jednostavno usklađivanje s izmjenama za razliku od lokalnih rješenja čija se ažuriranja izvršavaju u tvrtki i iziskuju više vremena te uzrokuju veće troškove.

  1. Vaš provider ne ulaže u unapređenje sustava ili je najavio gašenje ERP sustava

Vaš ERP osim onih nužnih zakonskih izmjena, nije doživio veće unapređenje posljednjih godinu dana. Svi ozbiljniji provideri ERP sustava kontinuirano osvježavaju rješenje novim verzijama čineći ga tako jednostavnijim za korištenje. Nove verzije se u ERP sustavima u Cloud-u implementiraju jednostavno i brzo, bez zastoja u radu. Nije rijedak slučaj da je provider donio odluku o gašenju ERP-a kojega koristite. Najčešće se to ne događa preko noći, ali mnogi misle da imaju vremena pa odgađaju nabavu novog rješenja. Čim počnete sumnjati da bi moglo doći do toga, krenite u potragu za novim ERP-om!

  1. Korisnička podrška ne odgovara na upite i Vaš posao stoji radi toga

Bez obzira na to koliko je Vaš ERP napredan, uvijek morate imati tim koji stoji iza njega i spreman je pružiti pomoć u trenutku kada je trebate. Svaki ERP provider treba imati educiran tim koji poznaje poslovne procese, prati zakone i izvrsno se snalazi u sustavu.

Nekompatibilan ERP sustav stvara troškove i frustrira djelatnike!

Bez obzira na to je li implementirani ERP sustav bio pogrešan izbor za tvrtku ili su se zahtjevi promijenili tijekom vremena, važno je brzo djelovati. Što više vremena prolazi, više će se povećavati troškovi korištenja sustava koji vam ne odgovara, kao i troškovi njegove promjene ili ažuriranja. Mnogi moderni ERP sustavi pokreću automatizirana ažuriranja, što znači da su skupe i dugotrajne nadogradnje suvišne. Prilikom odabira novog rješenja vodite računa o tehnologiji i pružatelju usluga, uvijek je poželjno raspitati se i kod postojećih korisnika.

ERP je nezamjenjiv alat u upravljanju poslovnim procesima kojega koriste svi zaposlenici. Podrazumijeva optimalnu podršku u svim odjelima. Budući da se tvrtka razvija i mijenjaju se korisnički zahtjevi, u jednom trenutku sustav kojega ste u početku implementirali počinje pokazivati nedostatke. Za kratko se mogu nadomjestiti, ali što vrijeme prolazi sve se više mučite i postaje sve jasnije da je vrijeme za promjenu ERP-a. Radi kompleksnosti procesa uvođenja novog sustava, mnogi odgađaju neizbježan trenutak pronalazeći opravdanja u nedostatku vremena i budžeta ili nedovoljnom broju zaposlenika.

ERP sustav je vitalan za upravljanje poslovnim procesima, ali se potrebe i zahtjevi mijenjaju. Ako primjećujete neusklađenost s poslovnim potrebama, ručni rad i nedostatnu učinkovitost, nedostatak integracije ili korištenje zastarjele tehnologije, vrijeme je za razmatranje novog ERP sustava. Nadogradnja na suvremeni ERP sustav poboljšat će produktivnost, povećati učinkovitost i osigurati da vaša organizacija ostane konkurentna u brzo mijenjajućem poslovnom okruženju!

Provjerite našu ponudu, zatražite besplatnu prezentaciju FAROSA i pripremite se za novi krug vaučera za digitalnu transformaciju svoje tvrtke!

Faros ERP digitalni potpis

Faros ERP online radionica s korisnicima

Vani je pakleno vruće, a mi smo dio radnog dana odlučili provesti u ugodnom društvu svojih korisnika. U suradnji s partnerskom tvrtkom Elektronički računi okupili

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.