Faros ERP: Platne liste usklađene s novim Pravilnikom o obračunu plaća

Faros ERP je prilagodio izradu platne liste sukladno Pravilniku o sadržaju obračuna plaće, otpremnine i naknade za neiskorišteni godišnji odmor. Saznajte sve što trebate znati o izmjenama i kako je Faros dočekao novitete!

Svi zaposlenici znaju da je platni listić najiščekivaniji e-mail svakog mjeseca, posebno ako koriste Faros ERP sustav. Faros ERP omogućava automatizirano slanje platnih lista putem e-maila direktno iz sustava. U ovom članku ćemo detaljno objasniti promjene u novom Pravilniku o sadržaju obračuna plaća, kako se pravilno pripremiti za njih i kako se Faros ERP pripremio za nove platne liste.

Novi Pravilnik o obračunu plaća i ostalim naknadama od 1. srpnja 2023.

Novi Pravilnik o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće, otpremnine i naknade za neiskorišteni godišnji odmor (NN, br. 68/23.) stupio je na snagu od 1. srpnja 2023. godine, a poslodavci moraju uskladiti svoje poslovanje do 1. listopada iste godine. Ovaj Pravilnik utvrđuje obvezan sadržaj obračunskih isprava propisanih Zakonom o radu, proširujući obveze poslodavaca u vezi s isporukom radnicima isprava o primicima.

Izmjene uključuju:

 • Proširenje opsega podataka u obračunu plaće i naknade plaće.
 • Proširenje vrsta primitaka za koje je poslodavac obvezan isporučiti radniku obračun isplaćenog primitka
 • Proširenje obveze isporuke obračunskih isprava na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.

Nove Platne Liste od 01.10.2023. – Što trebate znati?

Od 1. siječnja 2023., poslodavci su bili obvezni postupati prema izmijenjenom Zakonu o radu, a do 1. listopada 2023. moraju uskladiti i sadržaj isplatnih lista s novim Pravilnikom o sadržaju platnih listića. Faros ERP je ažuriran u skladu s tim promjenama, omogućujući korisnicima da jednostavno kreiraju platne listiće za rujan u skladu s Pravilnikom.

Neoporezive naknade na platnim listama

Na platnim listama obavezno je prikazivati različite vrste primanja koja su neoporeziva. To uključuje:

 1. Vrstu primitka:
 • Primici radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao materijalno pravo.
 • Primici radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao naknada troška.
 • Primici radnika koji se smatraju plaćom prema Zakonu o radu, a prema poreznim propisima su neoporezivi.
 1. Razdoblje za koje se primitak isplaćuje:
 • Mjesec obračuna
 • Mjesec isplate
 • Godina
 • Razdoblje

Oporezive Naknade koje nisu bruto plaća

 1. Vrstu primitka
 • Primici radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao materijalno pravo iznad neoporezivog iznosa.
 • Primici radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao naknada troška iznad neoporezivog iznosa.
 1. Razdoblje za koje se primitak isplaćuje
 • Mjesec obračuna
 • Mjesec isplate
 • Godina
 • Razdoblje

Postavljanje parametara u Faros ERP-u za odabir naknade

Faros ERP omogućava korisnicima da svaku naknadu prikažu pod određenom kategorijom na platnoj listi, uz odabir vrste primitka i razdoblja obračuna. Podešavanje za već unesene naknade je jednostavno, posebno za naknade koje se odnose na sve zaposlenike.

Cilj ovih izmjena je jasno prikazati za koje razdoblje se naknada isplaćuje i o kojoj vrsti naknade je riječ. Na primjer:

 • Jubilarna nagrada, božićnica, regres, godišnji bonus, kvartalni bonus bit će prikazani kao primitci radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao materijalno pravo.
 • Prehrana i prijevoz će biti prikazani kao primici radnika na temelju radnog odnosa koji se isplaćuju kao naknada troška.
 • Nagrada za radne rezultate koja se isplaćuje svaki mjesec će biti prikazana kao primici radnika koji se smatraju plaćom prema Zakonu o radu, a prema poreznim propisima je neoporeziva.
Na naknadama koje su plaća (npr. Minuli rad) nije potrebno ništa dodatno podešavati.
Pravilnik o obračunu plaća
Izmjene na platnoj listi izgledaju ovako, ukoliko djelatnik ima sve naknade:
Izmjene na platnoj listi izgledaju ovako, ukoliko djelatnik ima sve naknade:

Element obračuna za dodatne Informacije

Ako trebate dodatno pojasniti obračun određene stavke, koristite polje “Element obračuna” koje je dodano na svaki način rada i svaku naknadu. To polje omogućuje slobodan unos dodatnih informacija koje se žele prikazati na obračunu.

Uručivanje platnih listi od 1. listopada 2023.

Od 1. listopada 2023., obvezno je dostaviti platnu listu svakom zaposleniku za sve obračune, iznimka su jedino putni nalozi koji ako se ne uručuju preko platne liste moraju imati oznaku IP1 obrasca.

Neiskorišteni godišnji odmor i otpremnina

Za obračun neiskorištenog godišnjeg odmora otvoren je novi tip obračuna NEISKORIŠTENI GODIŠNJI ODMOR te je podešeno da se tiska propisani obrazac IO1.

Isplata otpremnine

Za isplatu otpremnine već od prije postoji obrazac IO1 te ostaje kao što je i bilo – tip obračuna Otpremnina i propisani obrazac IO1.

Zaključak

Za dodatne informacije o obvezama poslodavca prema novom Pravilniku o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće, otpremnine i naknade za neiskorišteni godišnji odmor, preporučujemo čitanje članka dr.sc. Marije Zuber u časopisu “Računovodstvo i financije”, broj 7 od 2023. godine.

Faros ERP je Vaš pouzdan partner u olakšavanju poslovanja na kojeg uvijek možete računati i mirno spavati pri svakom usklađivanju sa zakonskim promjenama.

Provjerite ponudu za napredna FAROS ERP rješenja!

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.