Učinkovite opomene i naplata potraživanja u ERP sustavu

Kako ubrzati, pojednostaviti i olakšati naplatu potraživanja? Faros ERP je automatizirao proces od kreiranja do slanja i zaprimanja opomena.

Faros ERP omogućava brzu i učinkovitu naplatu potraživanja! Korisnici mogu pokrenuti obradu za kreiranje opomena prema različitim parametrima, a pravnim subjektima iste se dostavljaju na više načina: automatski putem e-maila, tiskaju se i šalju zajedno s računima, ili uz podršku specijaliziranog servisa kao pravno valjani dokument eOpomene. eOpomene su posebno zanimljive tvrtkama koje izdaju velik broj računa kao što su naplata vodnih i komunalnih usluga, opskrba plinom, usluge čistoće i. sl.

Opomene u Faros ERP-u mogu koristiti svi korisnici modula Naplata (Billing)

Funkcionalnost za kreiranje opomena nalazi se u Farosovom modulu za naplatu tzv. billing modul. Kreiranje opomena maksimalno je jednostavno.

 

Prvi korak: Pokretanje obrade Opomene i odabir filtera

Prvi korak je postavljanje parametara za opominjanje
U Faros ERP-u definirani su svi važni parametri potrebni za automatsko kreiranje dokumenta opomena.

 

Korisnici obradu za kreiranje opomena pokreću tako da izaberu jedan od sljedećih parametra:

  • Dospijeće od – do: raspon računa koje želimo opomenuti, odnosno raspon dospijeća po računima.
  • Minimalni iznos duga: može se ograničiti na način da se ne opominje dug koji je manji od određenog iznosa (najčešće je to onaj manji od 1 eura). U ovom parametru je u fokusu ukupni iznos duga i nije moguće izbaciti dug po pojedinačnom računu.
  • Opseg obrade: moguće je kreirati opomenu za pojedinog kupca (prema šifri ili pojedinom ugovoru) ili za grupu kupaca (po grupi partnera ili grupi ugovora).
  • Lokacija: moguće je napraviti opomenu po određenoj lokaciji što može biti lokacija za koju se pojedinačnom kupcu izdaje račun (priključak ili stan ovisno o tome što se obračunava) ili lokacija koja obuhvaća veći broj kupaca (određeno područje).
  • Opseg i lokacija: ova dva parametra moguće je kombinirati. Npr. moguće je napraviti opomene samo za jednu vrstu kupaca (vrsta ugovora) na određenom području (lokacija)

Faros sukladno zadanom parametru automatski obračuna potraživanje i pripremi račun. Moguće je pokrenuti slanje pojedinačne opomene ili skupno poslati sve opomene.

Drugi korak: odabir načina dostave opomene dužnicima

Opomene se iz Faros ERP-a mogu poslati direktno iz sustava na e-mail, poštom ili putem sustava e-opomene
Dokument Opomena se iz Faros ERP-a može poslati direktno iz sustava na e-mail, poštom ili putem sustava e-opomene
  1. Putem e-maila direktno iz sustava

Faros ERP omogućava slanje opomene iz sustava direktno na e-mail dužnika. U bazi je podešen predložak naslova i sadržaja e-maila koji nastaju u suradnji s korisnicima. Slanje opomene putem e-maila nije sasvim pouzdan način jer potražitelj nema povratne informacije o statusu zaprimanja, a ovako poslan dokument nema valjanost pravnog dokumenta.

  1. Tiskano i kuvertirano zajedno s računom

Nakon što je kreiran dokument u Farosu korisnik može pokrenuti masovni tisak opomena koje kuvertira i šalje putem pošte.

  1. e-Opomene su najučinkovitiji način slanja opomena o potraživanju
Faros ERP je povezan sa servisom Moj eRačun za slanje eOpomena
eOpomene su posebno značajne za tvrtke koje šalju račune na mjesečnoj bazi i imaju česta potraživanja od kupaca.

 

Ovo je najučinkovitiji način slanja opomena o potraživanju. Faros ERP integriran je sa specijaliziranim servisom Moj eRačun za slanje eOpomena. Nakon kreiranja opomena, ukoliko korisnik ima uključenu opciju, odabire slanje eOpomene. Na opomenama koje je moguće poslati kao e-opomene zabilježit će se status slanja i korisnik će imati  uvid u status zaprimanja. Uz svaku eOpomenu povezana je ePovratnica koja je dostupna pošiljatelju u svakom trenutku pa se dostava eOpomene lako dokaže jer ima status preporučene pošiljke.

eOpomene su posebno značajne za tvrtke koje šalju račune na mjesečnoj bazi i imaju potraživanja od kupaca i rade opomene na mjesečnoj, polugodišnjoj ili godišnjoj bazi, ne moraju printati i ići na poštu, nego sve digitalnim putem.

eOpomena daje pravnu sigurnost preporučene pošiljke, brzinu e-maila, ali daleko veću vjerojatnost trenutne naplate dugovanja.

Unaprijedite proces naplate potraživanja svoje tvrtke s učinkovitim stvaranjem i brzim slanjem opomena iz Faros ERP-a!

eOpomena daje pravnu sigurnost, brzinu i veću vjerojatnost naplate dugovanja

e-Opomene: Brza naplata potraživanja!

Faros ERP omogućava slanje eOpomena putem specijaliziranog servisa. eOpomena daje pravnu sigurnost, brzinu i veću vjerojatnost naplate dugovanja. Pravovremena naplata potraživanja je važna za održavanje

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.