10 tajni uspješnih stručnjaka za računovodstvo i financije!

Računovodstvo je profesija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti! S obzirom na potrebu za praćenjem financijskih informacija, računovodstvo će uvijek biti izuzetno tražena karijera s raznovrsnim mogućnostima napredovanja. Uspješni računovođe moraju posjedovati određene vještine, osobine i kvalifikacije kako bi uspješno obavljali svoj posao. Brojni korisnici Faros ERP sustava su upravo računovodstveni i financijski stručnjaci. Pitali smo ih koje su tajne za uspješnu karijeru u računovodstvu i financijama, a u ovom članku sumirali smo najvažnija saznanja!

1. Stručno srednjoškolsko/fakultetsko obrazovanje

Računovođa mora imati odgovarajuće obrazovanje iz područja računovodstva, financija ili srodnih disciplina. Stručne kvalifikacije poput certifikata ili diploma u računovodstvu ili financijama dodatno pojačavaju vjerodostojnost i stručnost.

2. Kontinuirano usavršavanje, edukacija i prilagođavanje novim situacijama

Računovodstvo je područje koje se stalno mijenja! Dobri računovođa mora biti spreman za kontinuirano učenje i usavršavanje kako bi ostali informirani o promjenama u zakonodavstvu, standardima i tehnologiji. U skladu s kontinuiranim promjenama u poslovnom okruženju računovođe su primorane često se prilagođavati novim zakonskim propisima, tehnologijama i uvjetima.

3. Razvijene analitičke vještine

Računovođe trebaju imati izražene analitičke vještine kako bi interpretirali financijske podatke, identificirali trendove, rješavali probleme i predlagali poboljšanja.

4. Sposobnost zapažanja detalja i iznimna preciznost

Točnost je ključna u računovodstvu. Dobri računovođa moraju pažljivo pratiti podatke, izbjegavati pogreške i osigurati točnost financijskih izvještaja.

5. Etičnost i integritet

Računovođe barataju s osjetljivim informacijama, stoga je važno da posjeduju visoke etičke standarde i integritet. Održavanje povjerljivosti i poštivanje etičkih smjernica ključni su aspekti njihove uloge.

6. Komunikacijske vještine

Uspješni računovođe moraju imati razvijene komunikacijske vještine kako bi jasno, jednosmisleni i uspješno objasnili financijske informacije ostalim dionicima u organizaciji koji ne barataju računovodstvenim znanjima. U prvom redu se to odnosi na vlasnike tvrtki, upravu, marketing, proizvodnju, prodaju i HR odjel.

7. Liderstvo i poduzimanje inicijativa

Računovođe koji rade na višim pozicijama moraju imati vještine vođe jer najčešće moraju voditi tim i upravljati projektima. Također, moraju biti spremni preuzeti inicijativu kada prepoznaju priliku za poboljšanje ili identificiraju potencijalni problem unutar financijskih izvještaja.

8. Informatička pismenost

Danas se svi računovodstveni i financijski procesi odvijaju u specijaliziranim programima i softverima poput Faros ERP-a u modulima za vođenje knjiga, analizu podataka i pripremu izvještaja. Stoga su tehničke vještine, uključujući poznavanje računovodstvenih softvera iznimno važne. Dodatno, razmišljanje izvan uobičajenih okvira može pomoći računovođama u pronalaženju inovativnih rješenja za poboljšanje procesa knjiženja ili analize financijskih podataka.

9. Organizacija vremena i zadataka

S obzirom na brojne zadatke i rokove, učinkovito upravljanje vremenom ključno je za računovođe kako bi osigurali točnost i pravovremenost financijskih izvještaja. Sposobnost učinkovitog organiziranja rada, upravljanje vremenom i procjena prioriteta zadataka ključne su za uspjeh računovođe.

10. Naučiti se nositi sa stresom i pritiskom kratkih rokova

Zaposlenici u financijama i računovodstvu prvo se nauče nositi sa stresom i rokovima zadanima zakonskim propisima, tako i onima koje diktira visoki menadžment. Računovođe rade odgovoran posao koji rezultira čestim pritiskom, posebno tijekom zatvaranja financijskih izvještaja ili revizija.

Networking s kolegama iz struke olakšava izazove s kojima se susreću računovodstveni i financijski stručnjaci i pomaže u razvoju karijere mladih računovođa.

Povežite se s kolegama iz struke, bar je danas to lako! Na društvenim mrežama postoji čitava paleta grupa u kojima financijski i računovodstveni stručnjaci izmjenjuju dragocjena iskustva iz prakse, ali raspravljaju o promjenama i zajedničkim snagama dolaze do konkretnih zaključaka. Sve navedeno su vještine na koje možete utjecati i razvijati, a zajedno u kombinaciji s iskustvom čine čudo za karijeru u računovodstvu. Naravno, sve ide brže ako imate iskusnog i stručnog mentora i kvalitetnu i pouzdanu digitalnu podršku.

Faros ERP kreiran je u suradnji s računovodstvenim i financijskim stručnjacima. Provjeri kako Faros ERP performanse mogu pomoći u računovodstvu i upravljanju financijama!

Faros ERP gostovao na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP na Ekonomskom fakultetu u Rijeci

Faros ERP gostovao je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te pokazao studentima i profesorima kako uz podršku ERP-a upravljati različitim aspektima poslovanja.  U suradnji s

Faros ERP doprinosi održivom poslovanju i postizanju ekoloških ciljeva.

Kako Faros ERP doprinosi održivosti i ekologiji?

Današnje poslovanje sve više teži prema održivosti i ekološkoj odgovornosti. U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, istražujemo kako kao integrirani ERP softver smješten u Oracle

Kontakt

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničog iskustva.